Helaas kunnen acnelittekens niet helemaal worden weggehaald, maar ze kunnen wel worden verminderd en minder zichtbaar worden gemaakt. Daarnaast is het mogelijk dat je huid zich door de jaren heen vanzelf deels herstelt.
Er zijn verschillende mogelijkheden om littekenweefsel te behandelen. Welke behandeling voor jou het best is, hangt af van de aard, omvang en vorm van je littekens. Acnelittekens die flink behandeld moeten worden, moeten altijd met een arts worden besproken. Begin nooit met een littekenbehandeling voordat je acne volledig is hersteld.
Masseer met crème
Deze methode is zeker het proberen waard omdat het relatief eenvoudig, gemakkelijk en betaalbaar is. Je kunt je huid zelf inmasseren of bijvoorbeeld een professionele massage nemen.
Zo'n massage kan ook echt helpen. De hydraterende producten en de massage zelf verbeteren de circulatie in de huid en de soepelheid van littekenweefsel. Wel zul je regelmatig moeten masseren en geduldig moeten zijn. Het kan even duren voordat je resultaat ziet.
Belangrijk: zorg dat je alleen non-comedogene producten kiest voor de massage van je huid, zodat de terugkeer van acne niet gestimuleerd wordt.
Chemische peeling
Specialisten (dermatologen en/of schoonheidsspecialisten) kunnen acnelittekens behandelen met een peeling. Er wordt in verschillende concentraties gebruik gemaakt van Fruitzuur, Salicylzuur en Trichloorazijnzuur om de buitenste lagen van de huid te verwijderen. Naarmate de huid geneest, kunnen littekens minder zichtbaar worden en wordt je huid zachter en minder oneffen.
Fruitzuren
Fruitzuren worden vaak gebruikt om huid te behandelen die door acne blijvende oneffenheden en acnelittekens vertoont. Er zijn mildere varianten beschikbaar (tot 12 procent) voor thuisgebruik, maar schoonheidsspecialisten hebben beschikking over concentraties tot 40 procent en dermatologen zelfs tot 70 procent. Je dermatoloog kan adviseren welke concentratie het beste past bij jouw huid. Meestal zijn meerdere peelings nodig om zichtbaar resultaat te behalen.
Goed om te weten: na een chemische en/of fruitzuurpeeling kan de huid erg gevoelig zijn. Het is daarom van belang dat je direct zonlicht vermijdt (dit geldt ook voor de zonnebank) en een zonnebrandcrème gebruikt met een hoge beschermingsfactor zoals Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF30 or SPF50+.
Microdermabrasie
Dit is een relatief milde vorm van dermabrasie waarbij de bovenste huidlagen mechanisch worden verwijderd door middel van kleine kristallen. De behandeling heeft een positief effect op de huidstructuur en is geschikt voor droge huid, vergrote poriën en andere littekens.
Microdermabrasie is pijnvrij en wordt meestal uitgevoerd door een schoonheidsspecialist. Je zult regelmatig moeten worden behandeld voor een blijvend resultaat.
Microneeding
Er zijn apparaten voor thuisgebruik, maar deze methode met micronaaldjes is het meest effectief wanneer deze wordt uitgevoerd door een dermatoloog of een schoonheidsspecialist. De behandeling is dan ook veiliger en het risico op ontsteking is kleiner.
Bij microneedling wordt de gezichtshuid behandeld met een dermaroller. Dit is een apparaat dat is voorzien van een grote hoeveelheid fijne naaldjes, niet langer dan 1,5 millimeter.
Deze naaldjes doorboren de bovenste huidlagen die vervolgens een signaal versturen dat de acnelittekens hersteld moet worden. De huid reageert door collageen, elastine en hyaluronzuur aan te maken en kan er snel strakker, jonger en frisser uit zien.
Injecties
Acnelittekens kunnen ook worden behandeld met injecties. Zo kan er kan hyaluronzuur worden geïnjecteerd onder de inkeping van atrofisch littekenweefsel. Helaas verdwijnen resultaten vrij snel weer omdat hyaluronzuur geleidelijk wordt afgebroken door het lichaam.
De voordelen van injecties in hypertrofisch littekenweefsel zijn blijvender van aard. Cortisolinjecties breken het littekenweefsel af en verminderen de verhoogde structuur.
Cryotherapie
Een van de mogelijke behandelingen van keloïdlittekens is cryotherapie. Hierbij ‘bevriest’ een arts de huid om vervolgens een cortisolformule in het littekenweefsel te injecteren. Een nadeel hierbij is dat deze behandeling over het algemeen veel tijd nodig heeft (soms zelfs jaren) om resultaat te behalen. Dit komt omdat elk acnelitteken afzonderlijk behandeld moet worden en de keloïd stukje bij beetje moet verminderen. Het kan helpen duidelijk zichtbare acnelittekens te vervagen, maar je moet dus wel geduld hebben.
Lasertherapie
Met lasertherapie wordt de huid op een gecontroleerde wijze beschadigd waardoor het natuurlijke genezingsproces wordt geactiveerd. Nadat de huid eenmaal is vernieuwd, ziet de huidstructuur er gladder uit. Er zijn veel verschillende soorten laserbehandelingen waar je uit kunt kiezen, maar laat dit alleen doen door een ervaren dermatoloog. Dit om te voorkomen dat de huid om het acne littekenweefsel heen wordt beschadigd. Een zichtbaar, langdurig resultaat vereist wel meerdere sessies.