Wat is hyperpigmentatie?
Hyperpigmentatie ontstaat bij overproductie van melanine in delen van de huid. Melanine is het pigment dat onze huid, ons haar en onze ogen hun natuurlijke kleur geeft. Deze overproductie van melanine wordt in gang gezet door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, genetische factoren, leeftijd, hormonale invloeden en huidletsel of ontstekingen. Uiteindelijk leidt het tot vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn en in grootte en vorm kunnen variëren. Hyperpigmentatie komt het vaakst voor in de vorm van ouderdomsvlekken en melasma.
Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken ontstaan door het jarenlang ontvangen van zonlicht op de huid. Het zijn vaak bruine vlekjes die voorkomen op gebieden die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, het decolleté, de handen en de benen. Ouderdomsvlekken komen het meest voor bij vrouwen en mannen boven de 40, maar ze kunnen soms ook op jongere leeftijd verschijnen.
Melasma of Zwangerschapsmasker
Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die veel voorkomt bij vrouwen. Het ontstaat door hormonale invloeden (zoals zwangerschap en de anticonceptiepil) en komt vooral voor in het gezicht (zoals op de bovenlip, de wangenen het voorhoofd). 90% van de vrouwen die zwanger zijn heeft last van melasma en daarom wordt dit ook het zwangerschapsmasker genoemd. Meestal trekken na de zwangerschap binnen enkele tijd de bruine vlekken op de huid weg.