Couperose: de oorzaak, symptomen en verzorging van een extreem rode huid

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Vuurrode wangen na een fietstocht of bij een verandering in temperatuur. Als je regelmatig last hebt van een vlammende rode huid, is de kans groot dat je last hebt van couperose. Deze huidaandoening ontstaat wanneer bloedvaten hun elasticiteit verliezen en leidt tot roodheid op de wangen, de kin, de neus en het voorhoofd. Ook is de huid droog en erg gevoelig. Waardoor ontstaat couperose en wat kun je eraan doen?

Tekenen & Symptomen

De symptomen van couperose

Couperose is te herkennen aan de uitgezette rode bloedvaatjes in het gezicht.

Je kunt couperose herkennen aan de aanwezigheid van uitgezette rode of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Deze uitgezette bloedvaten worden ook wel essentiële teleangiëctasieën genoemd, door experts vaak afgekort tot tele’s.

Andere symptomen van couperose zijn een droge, prikkende huid met een branderig gevoel. Door de zichtbare roodheid wordt couperose nog weleens verward met rosacea. Hoewel deze huidaandoeningen beide prikkende en rode huid als gevolg hebben, is het wel anders. Rosacea is een verergerde vorm van couperose, waarbij er ook ontstekingen in de vorm van puisten op de huid te zien zijn. Lees hier meer over rosacea.

Oorzaken & Triggers

Het ontstaan van couperose

Producten met het bestanddeel ureum kunnen je huid er weer glad, zacht en soepel laten uitzien én voelen.

Couperose ontstaat meestal bij vrouwen met een licht huidtype en vaak vanaf dertig jaar. Rond deze leeftijd verliezen bloedvaten langzaamaan hun elasticiteit. Hierdoor kunnen de bloedvaten steeds moeizamer verkleinen als ze uitzetten door bijvoorbeeld temperatuurwisselingen of fysieke inspanning.

In de beginfase zijn de bloedvaatjes in het gezicht tijdelijk zichtbaar, maar als je langer last hebt van couperose zetten de bloedvaten permanent uit. Hierdoor is de huid continu rood. En waar je in het begin nog uit de voeten kan met camouflerende crèmes, wordt het steeds moeilijker de rode vlekken te verbergen.

De triggers van couperose

Couperose is erfelijk en kan hierdoor niet volledig worden voorkomen. Wel kun je de kans op het ontstaan van de uitgezette aders verminderen door je huid goed te beschermen tegen de zon. Zonschade is namelijk een van de belangrijkste triggers van couperose. Andere factoren die couperose kunnen uitlokken of verergeren, zijn:

  • Omgevingsfactoren zoals temperatuurwisselingen, erg koude wind, sigarettenrook, stuifmeel en uitlaatgassen.
  • Psychologische factoren zoals boosheid of stress.
  • Externe factoren zoals gebruik van parfums of bepaalde geneesmiddelen, het eten van kruidig voedsel of het dragen van sommige synthetische stoffen.
  • Beschadiging van de huid, bijvoorbeeld door een kras of wond of ruwe reinigingsmethoden zoals hard scrubben.
Ingrediënten zoals SymSitive en Licochalcone A kalmeren de overgevoelige huid.

Couperose en een overgevoelige huid

Couperose gaat hand in hand met een overgevoelige en soms ook droge huid. Bij een overgevoelige huid is onder andere de barrièrefunctie van de huid verslechterd. Hierdoor ben je minder beschermd tegen irritaties van buitenaf.

Ook zijn de zintuigelijke vezels in de epidermis, ook wel de opperhuid genoemd, extra gevoelig. Hierdoor reageren ze veel sneller en sterker op externe factoren, wat een stekend, brandend of trekkerig gevoel als gevolg heeft. De verminderde beschermfunctie leidt ook sneller tot ontstekingen van de huid, die op hun beurt rode vlekken (anders dan de couperose) kunnen veroorzaken.

Oplossingen

Verzorging en behandeling van couperose

Een zeer milde verzorging is belangrijk bij couperose.

Kies als je last hebt van couperose dus voor zeer milde verzorgingsproducten en behandel je huid erg voorzichtig. Gebruik absoluut geen scrubs of schuimende gels om je huid te reinigen, deze irriteren de al gevoelige huid juist nog meer.

Ook het is het belangrijk om de rode, droge en erg gevoelige huid te verzorgen met een product dat de barrièrefunctie van de huid verbetert. Ingrediënten die hierbij helpen zijn SymSitive en Licochalcone A. Symsitive is speciaal ontwikkeld in het Eucerin Science Center in Hamburg. Het reguleert de gevoeligheid van de zenuwvezels in de epidermis, verhoogt de huidtolerantie en helpt de beschermfunctie van de huid opnieuw op te bouwen. Licochalcone A heeft een natuurlijk ontstekingsremmend effect en vermindert roodheid. Producten met beide ingrediënten vind je bijvoorbeeld in de UltraSENSITIVE en AntiRedness-lijn van Eucerin.

Laserbehandeling

Krijg je couperose niet onder controle met de juiste bescherming en verzorging? Dan kan een laserbehandeling uitkomst bieden. Dit gebeurt bij de dermatoloog of huidtherapeut en hiervoor wordt vaak een vaatlaser gebruikt. Laat je hiervoor wel goed door de specialist informeren over de behandeling en het juiste type laser.

Bovenal geldt dat hoewel couperose de huid kan ontsieren, het niet gevaarlijk is. Je huid voorzichtig behandelen en beschermen tegen invloeden van buitenaf kan de roodheid al flink verminderen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de huid? Laat het hieronder weten. Ons team helpt je graag.

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek