In het voorjaar, op strandvakantie tijdens de zomer en zelfs op wintersportvakantie is het erg belangrijk om je in te smeren met een goed zonbeschermingsproduct. Maar kijk jij voordat je de zonnebrand in je koffer stopt ook naar de houdbaarheidsdatum ervan? Want ja, echt – zonnebrand heeft een beperkte houdbaarheid. Erg handig wanneer je nog zonnebrand over hebt van de vorige zomer natuurlijk, maar de vraag is of het nog slim is om deze te gebruiken. Wat is de houdbaarheid van zonnebrand, hoe kun je zien of je zonnebrand nog goed is, en waar kun je deze het beste bewaren? Lees hier alle antwoorden op de vragen over de houdbaarheid van zonnebrand.
De houdbaarheid van zonnebrand
Zonbeschermingsproducten zijn gemiddeld twee jaar houdbaar, mits het product ongeopend is. Wanneer het product geopend is, is het nog 12 maanden houdbaar*. Dit kun je terugvinden op de verpakking van een product, en is te herkennen aan de letter “M” (maanden) en het afgebeelde geopende potje. Na een jaar is de beschermingsfactor gehalveerd. Hierdoor biedt het zonnebrand product onvoldoende bescherming en is er kans op huidschade door de zon.
Elke zonnebrand bevat een bepaalde Sun Protection Factor (SPF). Deze factor is gebaseerd op de bescherming tegen UVB-straling. Zonlicht bestaat namelijk uit stralen van verschillende golflengtes. Hiervoor geldt: hoe korter de golflengte van het licht, hoe meer kans op schade in de huid. Deze korte golflengtes worden ook wel UV-licht genoemd, waarvan we drie types onderscheiden: ultraviolet A (UVA), ultraviolet B (UVB) en ultraviolet C (UVC).
Alleen de eerste twee zijn in staat om onze huid te bereiken. Met name UVB is de veroorzaker van schade aan de huid. Daarnaast kan UVB ook directe schade aan het DNA aanrichten. De beschermingsfactor in een zonnebrand biedt bescherming tegen deze UVB-straling, maar op den duur zal deze beschermingsfactor dus zijn effectiviteit verliezen.
Mijn zonnebrand is over datum, wat nu?
Om na te gaan of jouw zonnebrandcrème nog goed is, kun je het volgende controleren:
• Geur: wanneer zonnebrand over datum is, zal deze niet meer prettig ruiken.
• Textuur: naast de geur is ook de textuur veranderd wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zo kan de textuur er waterig en klonterig uitzien.
Let op: is de textuur nog goed en de geur aangenaam? Ook dan is het verstandig je zonnebrandproduct dat over de datum is, weg te gooien. Onze product specialist waarschuwt dat “wanneer men een zonnebrandproduct gebruikt dat over de datum is, het product mogelijk onvoldoende bescherming zal bieden tegen UVA/UVB-straling. Hierdoor kunnen klachten als verbranding en huidschade optreden met huidkanker als mogelijk gevolg”.
Waar kun je het beste zonnebrand bewaren?
Over het algemeen geldt dat zonbeschermingsproducten op een donkere en koele plek moeten worden bewaard. Daarnaast is echter ook voorgeschreven ze niet onder te koude omstandigheden te bewaren. Goed om te weten, is dat "alle producten van Eucerin zijn getest in zowel een heel koude omgeving als een heel warme omgeving. De producten zullen in alle weersomstandigheden dus nog steeds doen wat het product belooft", aldus onze product specialist.
Zonnebrand over datum? Koop nieuwe Eucerin zonnebrand producten
Twijfel je over de houdbaarheid van je zonnebrand, dan is het verstandig om nieuwe zonnebrand te kopen. Je huid is uniek en deze moet je goed beschermen. Zeker wanneer zonnebrand al langere tijd open is, is het aan te raden om nieuwe zonnebrand te kopen.
Alle Eucerin zonbeschermingsproducten bevatten een combinatie van UVA- en UVB-bescherming. Ze bevatten glycyrrhetinezuur, dat de huideigen DNA-bescherming ondersteunt, en Licochalcone A, een krachtig antioxidant dat de huidcellen beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Tot slot is Eucerin zonbescherming ontwikkeld op basis van de behoeften van verschillende huidtypes. Bekijk hier welke zonbeschermingsproducten het beste bij jouw huid passen of vraag advies bij de apotheek of dermatoloog.
Zonnebrand kopen? Vind hier jouw dichtstbijzijnde apotheek of shop online.
Eucerin is partner van De Huidkanker Stichting.
Bronnen
1. https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/zon-uv-straling-en-huidkanker/zonnebrandcreme/houdbaarheid-zonnebrand#:~:text=Na%20opening%20is%20zonnebrandcr%C3%A8me%20tot,de%20factor%20(SPF)%20vermindert.
2. https://www.eucerin.nl/informatie-over-de-huid/basiskennis-van-de-huid/de-zon-en-de-huid
3. https://www.eucerin.nl/informatie-over-de-huid/basiskennis-van-de-huid/de-zon-en-de-huid
4. https://www.andc.tv/item/fashion-beauty-beauty-zo-weet-je-of-zonnebrandcreme-nog-goed-is
5. https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/zon-uv-straling-en-huidkanker/zonnebrandcreme/houdbaarheid-zonnebrand#:~:text=Hoe%20bewaar%20je%20zonnebrand%3F,schaduw%20en%20thuis%20op%20kamertemperatuur.
6. https://www.kwf.nl/kanker-voorkomen/zon-uv-straling-en-huidkanker/zonnebrandcreme/houdbaarheid-zonnebrand#:~:text=Na%20opening%20is%20zonnebrandcr%C3%A8me%20tot,de%20factor%20(SPF)%20vermindert
7. https://www.eucerin.nl/informatie-over-de-huid/basiskennis-van-de-huid/de-zon-en-de-huid