Pigmentvlekken door de zon (zonnevlekken) - Oorzaak en voorkomen

Leestijd: 4 min
Ontdek meer

Iedereen houdt ervan om heerlijk in het zonnetje te zitten. Maar wist je dat blootstelling aan de zon een van de belangrijkste redenen is voor het ontstaan van donkere vlekken op je huid? Dit noemen we ouderdomsvlekken, zonnevlekken, pigmentvlekken, of: hyperpigmentatie. Door jarenlange blootstelling aan de zon kunnen er donkere vlekjes op de huid ontstaan, bijvoorbeeld in je gezicht, op je handen of in je hals. Dit zorgt voor een niet-egale huidteint en dat kan vervelend zijn. Wat kun je doen om pigmentvlekken door de zon te voorkomen of te verminderen? We leggen het je graag uit!

Hoe ontstaan pigmentvlekken door de zon?

Zonnevlekken in het gezicht
Zonnevlekken in het gezicht

De hoeveelheid pigment in je huid bepaalt je oorspronkelijke huidskleur. Heb je een huid met weinig pigment, dan heb je een lichte huidskleur. Heeft je huid veel pigment, dan heb je een donkere teint. Wanneer je huid blootgesteld wordt aan de zon, wordt er onder invloed van het enzym tyrosinase meer melanine aangemaakt. Melanine is een natuurlijk pigment waardoor je bruiner wordt. Dat levert vaak een hoop complimentjes op – mits het een egale kleur bruin is. Want te veel en onbeschermd in de zon komen, kan leiden tot overproductie van melanine en daarmee een onregelmatige teint met donkere vlekken, in plaats van dat egale bruine kleurtje. Dit gevolg noemen we pigmentvlekken door de zon, ook wel zonnevlekken genoemd.

Wanneer loop je extra risico op zonnevlekken?

Erfelijkheid van zonnevlekken

Omdat de zon een grote trigger is, lopen zonaanbidders meer risico op zonnevlekken op de huid dan mensen die de zon liever mijden. Erfelijkheid speelt ook een rol: als je ouders en grootouders last hadden of hebben van hyperpigmentatie, is de kans groot dat jij deze pigmentvlekken door de zon ook krijgt. Dit is ook het geval bij ouderdomsvlekken en hyperpigmentatie in het algemeen. 

Hormoonhuishouding

Een verandering in de hormoonhuishouding heeft ook invloed op het ontstaan van hyperpigmentatie. Als je bijvoorbeeld in verwachting bent, kan een kleine hoeveelheid zon al leiden tot melasma, een zwangerschapsmasker. Dit zijn donkere pigmentvlekken in grote, onregelmatige vormen op bijvoorbeeld je armen of in je gezicht. Negentig procent van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. In sommige gevallen leiden ook de anticonceptiepil of andere geneesmiddelen tot de bevordering van hyperpigmentatie.

Kun je pigmentvlekken door de zon voorkomen?

Hoewel je geen invloed hebt op factoren zoals erfelijkheid en hormoonveranderingen, kun je hyperpigmentatie wel zoveel mogelijk proberen te voorkomen door je huid goed te beschermen tegen de zon. Het beste advies om zonnevlekken te voorkomen is dan ook: smeren, smeren, smeren.

Als je niet te vaak en te lang onbeschermd in de zon komt, is de kans dat je last krijgt van hyperpigmentatie (zonnevlekken) namelijk een stuk kleiner. Gebruik daarom bij voorkeur dagelijks een crème tegen zonnevlekken met een beschermingsfactor van minimaal SPF 30, zoals de Anti-Pigment Dagcrème SPF 30, en smeer bij blootstelling aan de zon om de twee uur bij.

Zonnevlekken in het gezicht

Zonnevlekken komen veel voor in het gezicht. Dit is logisch te verklaren: de zon is een belangrijke veroorzaker van pigmentvlekken, en je gezicht wordt het vaakst blootgesteld aan de zon. Naast pigmentvlekken in het gezicht, komen ze ook voor op de handen en decolleté – opnieuw delen van het lichaam die te maken hebben met veel blootstelling aan zonlicht. Dagelijks je hals, decolleté en gezicht insmeren met minimaal factor 30 is dan ook zeer aan te raden.

Pigmentvlekken na zonnebank

Let op: een bezoek aan de zonnebank heeft hetzelfde effect als zonnebaden in de echte zon. Het heeft dus evenveel invloed op het ontstaan van hyperpigmentatie. Net als bij de natuurlijke zon, zorgt de zonnebank ervoor dat de melanine productie wordt verhoogd, zodat je niet verbrandt. Wanneer melanine ongelijkmatig wordt geproduceerd ontstaan er pigmentvlekken. Kortom: ook door de zonnebank kunnen pigmentvlekken ontstaan. Wanneer je naar de zonnebank zou gaan, smeer je dan ook goed in met een zonnebeschermingsfactor om pigmentvlekken te voorkomen.

Wat te doen tegen pigmentvlekken door de zon?

De Eucerin Anti-Pigment lijn
De Eucerin Anti-Pigment lijn vermindert pigmentvlekken en helpt terugkeer ervan te voorkomen (bij regelmatig gebruik).

Als er hyperpigmentatie ontstaat, kom je hier helaas niet meer volledig vanaf. Wel kun je een crème tegen zonnevlekken smeren waardoor de donkere zonnevlekken minder zichtbaar worden. Dergelijke huidverzorgingsproducten vind je in onze Anti-Pigment productlijn. Deze producten bevatten het gepatenteerde ingredient Thiamidol: dit ingredient bestrijdt de hoofdoorzaak van hyperpigmentatie door het afremmen van de melanineproductie in de huid, waardoor bestaande donkere vlekken verbleken en er minder nieuwe donkere vlekken ontstaan.

Bovendien moet je blijven smeren om de pigmentvlekken door de zon niet terug te krijgen. Het is namelijk belangrijk om de melanineproductie te blijven afremmen, omdat anders de aanmaak hiervan van weer op gang komt.

Heb je erg last van hyperpigmentatie? Dan kan je een dermatoloog raadplegen voor advies. Ga nooit zonder advies van een specialist aan de slag met blekende middelen zoals hydrochinon, want door onjuist gebruik kun je de huid irriteren en de hyperpigmentatie zelfs verergeren.

 

Is hyperpigmentatie gevaarlijk?

Hyperpigmentatie is niet direct van invloed op je gezondheid en de behandeling ervan heeft vooral een cosmetisch doel. Maar het risico bestaat dat sommige pigmentvlekken overgaan in een melanoom, een vorm van huidkanker. Het is belangrijk dit goed in de gaten te houden. Merk je dat een vlek van grootte of vorm verandert, jeukt of bloedt? Of twijfel je over een pigmentvlek? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

Maak je routine compleet

Gerelateerde artikelen

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek