Heerlijk zijn ze, die eerste dagen in het zonnetje. Totdat je last krijgt van bobbelige uitslag, roodheid, blaren of puistjes op je onderarmen en borstkas. Elke keer weer. Als dit bekend klinkt, heb je wellicht last van Polymorfe Lichteruptie, ook wel zonneallergie genoemd. De boosdoener is UV-straling, en dan vooral UVA.
Overgevoeligheid voor licht
Een overgevoelige reactie op zonlicht noemen we fotodermatose, een huidaandoening die wordt veroorzaakt of verergerd door UV-straling. In de volksmond zeggen we ook wel ‘zonneallergie’, maar dit is meer een verzamelnaam. Er zijn namelijk verschillende soorten fotodermatosen. Polymorfe Lichteruptie (PLE) is de meest voorkomende. Naar verwachting lijdt ongeveer 20 procent¹ van de bevolking aan deze vorm van zonneallergie.
Je herkent PLE aan telkens terugkerende, uitgestelde symptomen. Iedere keer dat je in de zon gaat, krijg je één of twee dagen later last van je huid. De symptomen zijn bij veel mensen hetzelfde; bobbelige uitslag, roodheid van de huid, blaren of puistjes en hevige irritatie komen het meest voor. In sommige gevallen gaat de huid zelfs bloeden. Vooral gebieden zoals de onderkant van je armen en je borstkas zijn de dupe en soms komt het ook voor in je gezicht. De meeste mensen hebben in het voorjaar last van deze vorm van zonneallergie. Dit omdat de huid die in de winter bedekt is geweest, op dat moment voor het eerst aan de zon wordt blootgesteld.
Andere vormen van zonneallergie zijn acne aestivalis (ook wel bekend als Mallorca-acne) en fotoreacties. Beide vormen worden veroorzaakt door UV-straling in combinatie met bepaalde middelen, zoals cosmetica, medicijnen of kleurstoffen.
De boosdoener
In ons Science Center in Hamburg doen we veel onderzoek naar de oorzaken van PLE. Opvallend is dat bij veel mensen met deze aandoening veranderingen in de functionele processen van de huid worden waargenomen. Een voorbeeld hiervan is dat de huid van mensen met PLE anders reageert op zonlicht. Blootstelling aan de zon zorgt bij hen voor oxidatieve stress en dus een aanmaak van te veel vrije radicalen. Dit overactiveert de immuunfunctie van de huid en veroorzaakt schade aan de huidcellen. Het gevolg is jeuk en kleine blaasjes, bultjes of rode en ontstoken plekken.
De zon bevat twee soorten straling die onze aarde bereiken: UVA en UVB. Van de twee typen is UVA-straling de veroorzaker van zonneallergie. Hiervoor hoef je niet eens lang in de zon te zitten; UVA-straling leidt al na normale blootstelling aan de zon tot heftige allergische reacties. Het lastige is dat UVA-straling overdag constant aanwezig is. Het wordt ook niet tegengehouden door glas of dunne kleding. Daarom is het belangrijk je huid goed tegen UVA-straling te beschermen.
Volgens de laatste studies zorgt niet alleen deze UV-straling, maar ook Hoog Energetisch Zichtbaar Licht voor de aanmaak van vrije radicalen die een geïrriteerde huid tot gevolg hebben. Een hedendaagse zonnebrand dient daarom ook tegen Hoog Energetisch Zichtbaar Licht te beschermen.
Lees ook ons artikel ‘Bescherm je gezicht tegen invloed van de zon’.
De oplossing: royaal smeren
In zijn algemeenheid bescherm je je huid door (vooral ’s zomers) van 12.00 tot 15.00 uur blootstelling aan de zon te vermijden. Smeer je huid ook elke dag in met een SPF. Bij voorkeur gebruik je een product dat zowel tegen UVB- en UVA-straling als Hoog Energetisch Zichtbaar Licht beschermt.
Sun PLE Protect Gel-Crème SPF 50 bevat naast de UVA- en UVB-bescherming ook Licochalcone en Alpha-glucosylrutine (AGR), beide zeer sterke antioxidanten. Deze zorgen voor bescherming tegen vrije radicalen, de veroorzakers van zonneallergie, zodat een allergische reactie uitblijft of wordt geminimaliseerd. Daarnaast bevat het product geen conserveringsmiddelen en emulgatoren, zijn ze parfumvrij en waterresistent.
Nog steeds heftige reacties?
Als je erg last hebt van PLE, dan kan het raadzaam zijn een dermatoloog te bezoeken. In sommige gevallen kan preventieve lichttherapie helpen. Hierbij wordt de huid voorzichtig aan UV-straling blootgesteld, om zo tolerantie voor zonlicht op te bouwen. Hierdoor kan de zonneallergie verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Bronnen
[1] Zonneallergieën – PLE & overigen, eucerin.com