Wat is cortisol – En hoe werkt het?

Leestijd: 2 min
Ontdek meer

LET OP: Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je een Cortisolhoudend middel gaat gebruiken.

 

Cortisol (ook wel hydrocortison genoemd) wordt al tientallen jaren gebruikt voor het behandelen van Atopische Dermatitis en de werking en bijwerkingen zijn uitgebreid onderzocht. Veel Atopische Dermatitispatiënten hebben ervaren dat het middel de symptomen effectief bestrijdt.

Hoe helpt Cortisol de atopische huid?

Cortisol wordt gebruikt als ontstekingsremmer en vormt een werkzame stof in medicijnen die worden aangeboden als gel, crème en zalf. Ze verschillende in sterkte en de duur van de werking. Het is ook beschikbaar in vloeibare en pilvorm welke oraal kunnen worden ingenomen. 

Formules die Cortisol bevatten, kunnen zeer effectief werken tegen de symptomen van Atopische Dermatitis, zolang ze niet te langdurig worden gebruikt. Cortisol onderdrukt de overreactie van het immuunsysteem en verlicht de ontsteking van de huid. Hierdoor neemt de jeuk af. Echter, Cortisol is niet geschikt als lange termijn oplossing tegen Atopische Dermatitis.

Cortisol wordt vaak gebruikt om de huid tijdens een aanval te kalmeren

De lichaamseigen Glucocorticoïden vormen een belangrijk onderdeel van de menselijke stofwisseling en beïnvloeden – onder andere – botten en spieren, de mineraal- en waterbalans en ons immuunsysteem. 

Farmaceutisch geproduceerde Glucocorticoïden worden gebruikt in medicinale producten tegen Atopische Dermatitis, zowel op recept als zonder, evenals voor een aantal andere huidaandoeningen zoals Eczeem en Psoriasis. 

 

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Cortisol?

Als Cortisol te lang wordt gebruikt, kan dit leiden tot een verdunning van de huid (atrofie) waardoor deze steeds gevoeliger wordt. Het risico op atrofie is groter wanneer men Cortisol in hoge doseringen gebruikt (wat vaak het geval is bij orale inname). Daarom is het belangrijk om voorzichtig met Cortisol om te gaan en altijd het advies van je arts op te volgen. 

 

Wat is cortisol?

Onze bijnieren maken verschillende hormonen aan waaronder cortisol (ook wel hydrocortison genoemd) en corticosteron. Ze maken onderdeel uit van een groep lichaamseigen hormonen genaamd Glucocorticoïden en zijn betrokken bij een breed scala aan fysiologische processen waaronder het reguleren van ontstekingen. Farmaceutische derivaten van deze natuurlijke Glucocorticoïden zijn onder andere Dexametason, Fludrocortison, Prednison, Prednisonol en Triamcinolon die variëren in sterkte. Aangezien alle Glucocorticoïden een soortgelijke werking hebben, vallen ze allemaal onder de verzamelnaam ‘Cortisol’. 

Gerelateerde producten

Vind de dichtstbijzijnde Eucerin-apotheek