Als je bent gediagnostiseerd met Diabetes mellitus Type 2 (beter bekend als diabetes) hoef je je geen zorgen te maken – je kunt nog steeds een fijn en gelukkig leven leiden. Enkele aanpassingen aan je dagelijkse gewoonten zijn meestal voldoende om comfortabel met diabetes te leven – vooral een gezond dieet en lichaamsbeweging zijn erg belangrijk.
Zelfs je huid, het grootste orgaan van je lichaam, kan worden aangetast door diabetes. Wat extra verzorging kan dan enorm helpen. Enquêtes hebben aangetoond dat vier van de vijf diabeten last hebben van huidproblemen die hun algehele welzijn enorm kunnen beperken. Dagelijkse huidverzorging, en dan met name voetverzorging, kan een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van je huid en je algehele kwaliteit van leven.
Hoe ontstaat Diabetes Type 2?
Onderzoek van de Internationale Diabetes Federatie wijst uit dat meer dan 415 miljoen volwassenen wereldwijd last hebben van diabetes (dat is een op de elf personen). Er wordt ook voorspeld dat dit aantal tegen 2040 zal zijn gestegen naar 642 miljoen (een op de tien personen).1 Ongeveer 90% van deze groep heeft Diabetes Type 2.2
Een gezond lichaam produceert van nature insuline, dat de glucosespiegel in ons bloed reguleert. Diabetes Type 2 is een stofwisselingsaandoening waarbij het lichaam of niet genoeg insuline produceert of de cellen in het lichaam niet meer effectief reageren op de insuline die er wordt geproduceerd.
De aandoening heeft verrijkende gevolgen voor het hele lichaam, waaronder de huid. Het lichaam probeert de overtollige suiker via de urine af te voeren. Hierdoor verlies je water en droogt de huid uit – vooral de huid op de benen en voeten kan hier flink last van hebben. Symptomen zijn meestal erger bij ouderen aangezien de huid ook nog eens droger wordt naarmate we ouder worden.
Hoe diabetes de huidstructuur beïnvloedt
De functie van de epidermis (de buitenste huidlagen) is om het lichaam te beschermen tegen uitdroging, ziekte en schadelijke stoffen. Deze huidlagen worden het meest geraakt door Diabetes Type 2.
Onder de epidermis ligt de dermis. De dermale lagen van de huid bevatten de bloedvaten, zenuwen, zweet- en talgklieren. Als een hoge glucosespiegel de dermis beschadigt, ontstaan er allerlei soorten problemen naast de biologische veroudering en omgevingsfactoren waar de huid al aan wordt blootgesteld.
De symptomen van een diabetische huid
Een merkbaar droge, jeukende en strakke huid kan een indicatie zijn voor diabetes. Tot wel 40% van de patiënten heeft hier last van. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde toevoer van voedingsstoffen aan de huid, waardoor:
- de huid moeilijker het nodige vocht kan vasthouden en sneller uitdroogt
- de natuurlijke balans tussen talg- en zweetproductie verstoort wordt
- de hydrolipidelaag die de epidermis bedekt beschadigt raakt en de huid niet meer goed wordt beschermd
- de barrièrefunctie van de huid vermindert wat het immuunsysteem van het lichaam kan beschadigen \
- de kans op wondjes en beschadiging van de huid en op infectie daarvan groter wordt dit tot zenuwaandoeningen (neuropathie) kan leiden, waardoor er minder gevoel is in de huid in geval van beschadiging
Huid en neuropathie
De huid kan als gevolg broos en gebarsten worden. Dit is niet alleen oncomfortabel maar vormt ook een gezondheidsrisico. Eenvoudige krasjes kunnen leiden tot kleine blessures die niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben om te genezen. De toestand van de huid gaat achteruit wat kan leiden tot fysieke en psychologische problemen. Echter, met de juiste verzorging kun je serieuze schade voorkomen.
Het verzorgen van een diabetische huid
Als je diabetes hebt, is het belangrijk om je droge, ruwe en beschadigde huid te beschermen en te verzorgen met kwaliteitsproducten die bewezen geschikt zijn voor mensen met diabetes. Alle producten in de Eucerin UreaRepair PLUS serie hebben een klinisch en dermatologisch bewezen positief effect op, en worden goed verdragen door een diabetische huid.3
Grondige, regelmatige verzorging kan de toestand van de huid significant verbeteren. De huid ziet er beter uit, voelt beter aan en het risico op infectie neemt af.
Probeer voor het lichaam, en vooral de benen, Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 5% Urea of Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea. Het product met 5% Urea is specifiek samengesteld voor een zeer droge en ruwe huid. Bij een extreem droge, jeukerige en schilferige huid, adviseren we de 10%-versie van het product.
Beide producten bevatten een unieke en zeer effectieve combinatie van actieve ingrediënten die samenwerken om de hoofdoorzaken van een droge huid aan te pakken.
De hoofdbestanddelen van de formule zijn Urea, Ceramide en andere Natural Moisturising Factors (NMFs). De Eucerin UreaRepair PLUS Lotions bieden directe verlichting en intense hydratatie waarbij de symptomen van droogheid tot wel 48 uur worden uitgesteld.
Lees verder over de 10% Urea Lotion in De wetenschap achter Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea.
Voor voetverzorging adviseren we Eucerin UreaRepair PLUS Foot Cream 10% Urea, ontwikkeld in samenwerking met diabetologen (medische experts op het gebied van diabetes) en dermatologen. De hoofdbestanddelen van Urea, Ceramide en andere Natural Moisturising Factors (NMFs) zijn gecombineerd in een actieve formule die de huid laat ademen en de poriën niet verstopt. Het zorgt voor intense hydratatie tot wel 48 uur lang, versterkt de veerkracht en vermindert de kwetsbaarheid van de huid; zodat je lekkerder in je vel zit.
Een regelmatige reinigings- en hydratatieroutine helpt bij het verzorgen van een diabetische huid, net zoals medicinale huidverzorgingsproducten.
Onder andere de Eucerin UreaRepair serie – deze producten kunnen dagelijks worden gebruikt om de symptomen van een droge diabetische huid te verlichten, de weerbaarheid van de huid te verbeteren en te zorgen voor een zacht, egaal en soepel gevoel.
Bronnen:
1 IDF Diabetes Atlas (7th ed.): a global report published by the International Diabetes Federation (IDF), Brussel, België (2015)
2 International Diabetes Federation. The IDF Diabetes Atlas. Vijfde editie. Brussel (2011)
3 Bron: Deutscher Gesundheitsbericht Diabetes 2016, gepubliceerd door: Deutsche Diabetes-Hilfe en de Duitse Diabetes Gemeenschap (DDG)