De huid verandert. Waar we bijna allemaal beginnen met een glad babyhuidje, krijgen we op den duur vaak rimpels, pigmentvlekken en een dunne, broze huid. Die veranderingen hebben te maken met het verlies van belangrijke stofjes, zoals vet, collageen en elastine. In dit artikel beschrijven we de vier meest voorkomende tekenen van huidveroudering en geven we tips voor het voorkomen of verminderen ervan.
Veranderingen in verschillende huidlagen
Huidveroudering vindt plaats in iedere laag van de huid, van de diepliggende onderhuid tot de bovenliggende opperhuid. In de onderste huidlagen vermindert vooral het aantal vetcellen, wat volumeverlies als gevolg heeft. In de tussenliggende huidlagen neemt de hoeveelheid collageen en elastine af. Dit zijn belangrijke bouwstoffen voor je huid. Een vermindering hiervan kan tot rimpels leiden. Ook worden de cellen in de bovenste huidlaag, de opperhuid, met de jaren trager. Hierdoor kan je huid gevoeliger worden voor uv-straling en sneller ruw en droog aanvoelen.
Al deze veranderingen in je huid, hebben een aantal kenmerken als gevolg:
- Je krijgt rimpels
Rimpels zijn de eerste tekenen van huidveroudering. Deze ontstaan meestal rond je 25e levensjaar. Eerst langzaam, maar daarna steeds sneller. Dit is een gevolg van onder andere de afname van collageen en elastine. Rimpels kun je niet voorkomen, maar wel vertragen. Benieuwd hoe je dit doet? Lees meer over rimpels in ons artikel 'Waardoor ontstaan rimpels en wat kun je eraan doen?' - Je krijgt een slappe huid
ls je ouder wordt, neemt het aantal cellen dat vet opslaat in de onderste huidlaag af. Het gevolg hiervan is volumeverlies. Dit kan je herkennen aan een slappere huid, plattere wangen, een lossere gezichtsvorm, een slappere kaaklijn en hangende mondhoeken. Door deze veranderingen kan de hele aanblik van je gezicht veranderen. Soms kan men denken dat je negatief gestemd bent of gespannen bent. Heb je last van een slappe huid? Kies dan voor producten uit de Volume Filler productlijn. Deze geven je huidcellen weer het volume dat ze nodig hebben. - Je huid wordt dunner
Door de jaren heen verlies je sneller oude huidcellen dan dat er nieuwe huidcellen bijkomen. Hierdoor wordt je huid niet alleen slapper, maar ook dunner en zwakker. Deze verandering merk je meestal rond de menopauze. De huid verliest dan aan glans en wordt doffer en bleker. Een dunne huid heeft ook sneller last van blauwe plekken en is minder goed bestand tegen de zon. Hier hebben we de Elasticity+Filler lijn voor; voor verbeterde elasticiteit en een frissere teint. - Je krijgt pigmentvlekken
Pigmentvlekken die op latere leeftijd ontstaan als gevolg van huidveroudering worden ouderdomsvlekken genoemd. Dit zijn kleine, vlakke, donkere plekjes die vooral verschijnen op plekken die te vaak en te lang (onbeschermd) blootgesteld zijn aan de zon, zoals in het gezicht, op de handen en op het decolleté. Ouderdomsvlekken ontstaan als de huid voor een lange periode te veel wordt blootgesteld aan de zon. Dat zit zo: melanine is een organisch pigment in de huid dat uv-straling absorbeert. Bij gezonde blootstelling aan de zon, krijgt je huid een bruinere kleur. Maar als je te vaak en te lang in de zon zit, produceer je te veel melanine en dat uit zich in ouderdomsvlekken. Heb je last van pigmentvlekken? Dan gebruik je bij voorkeur producten uit de Anti-Pigment productlijn.
In de meeste gevallen kunnen ouderdomsvlekken geen kwaad, maar als de grootte, de vorm of de kleur ervan verandert of wanneer de vlekken gaan jeuken of bloeden, moet je naar de huisarts ter controle.
Om de tekenen van huidveroudering te beperken, is een routine van goed reinigen, verzorgen en beschermen belangrijk. Met welke producten je dit doet, hangt af van jouw huidtype en van welke symptomen van huidveroudering je last hebt.