Een op de vijftig mensen¹ heeft psoriasis, een chronische ontstekingsziekte van de huid. In Nederland heeft hierdoor zo’n 2 tot 3 procent¹ van de mensen last van extreme huidongemakken zoals rode plekken, huidschilfers, jeuk en pijn. Daarnaast kan de aandoening leiden tot psychische problemen, want een zichtbaar aangetaste huid roept bij veel mensen schaamte op. Gelukkig kan een behandeling en goede verzorging psoriasisklachten verlichten.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is afkomstig van het Griekse woord psore, wat ‘schub’ betekent. Je herkent de ziekte aan scherp begrensde, wit-schilferende plekken op een rode huid, die gepaard gaan met jeuk en pijn. Psoriasis is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem van het lichaam ziet eigen cellen als vijand en valt deze aan.
Naast de zichtbare symptomen zijn ook deze niet-zichtbare symptomen van psoriasis uitgebreid en ernstig. Pijn, jeuk en branderigheid hebben vaak een grote impact hebben op het dagelijks leven. Ook schamen veel mensen met psoriasis zich voor de plekken op hun huid, wat kan leiden tot depressies of een sociaal isolement.
Het ontstaan van psoriasis
Onze huid vernieuwt zich voortdurend. Oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. De bovenste huidlaag, de opperhuid, bestaat uit hele kleine huidcellen die langzaam afsterven en afschilferen. Dit proces duurt bij een gezonde huid 28 dagen en daar merk je bijna niks van.
Bij psoriasis zit er een fout in dit vervangingsproces. Het gaat namelijk abnormaal snel: in 4 tot 6 dagen worden alle cellen vervangen, waardoor er een teveel ontstaat. Als gevolg ‘plakken’ de huidcellen aan elkaar, wat leidt tot witte, schilferende, verdikte plakkaten op de opperhuid. In de onderliggende lederhuid vindt daarbij ook een ontstekingsreactie plaats. De huid wordt rood en de kenmerkende psoriasisplekken zijn het resultaat. Doorgaans zie je deze plekken waar druk op de huid staat, zoals ellebogen, knieën, de onderrug en de hoofdhuid.
Deze factoren verergeren psoriasis
Hoe de versnelde groei van huidcellen ontstaat is nog niet duidelijk. Wel blijkt uit onderzoek dat de meeste gevallen van psoriasis erfelijk zijn. Behalve interne factoren, zijn er ook een aantal externe factoren die psoriasis kunnen uitlokken.
Zo kunnen infecties symptomen van psoriasis aanwakkeren. Ook hebben sommige medicijnen een negatieve invloed op psoriasis². Als je bijvoorbeeld een behandeling met corticosteroïden plotseling afbreekt, kunnen de ontwenningsverschijnselen leiden tot hevige vormen of uitbarstingen van psoriasis.
Heb je psoriasis? Kijk dan ook uit met douchen, baden en zwemmen. Uitdroging van de huid wordt versterkt door het wegwassen van lipiden en talg door overmatig zeepgebruik, langdurig baden of douchen en gebruik van heet water. Lipiden en talg zorgen ervoor dat je huid niet uitdroogt en bacteriën niet binnendringen.
Behandelingsmogelijkheden en aanvullende verzorging
Er bestaan behandelingen voor psoriasis. De symptomen van psoriasis kunnen goed (tijdelijk) onderdrukt worden, maar helaas niet helemaal verdwijnen. Een arts kan je een breed scala aan behandelmogelijkheden aanbieden. Deze mogelijkheden variëren van injecties met kunstmatig gemaakte lichaamseigen eiwitten tot lichtbehandelingen en medicatie.
Ook bestaan er producten die als aanvullende verzorging bij psoriasis dienen. Producten met het bestanddeel ureum laten je huid er zacht, glad en soepel uitzien én aanvoelen. Deze werkzame stof is huideigen en houdt vocht vast in je bovenste huidlaag, de hoornlaag. Hierdoor versterkt de beschermende barrière van je huid en wordt het huidoppervlak zachter.
Smeren met ureum
De productlijn Eucerin UreaRepair PLUS bevat ureum. Uit onderzoek bleek dat de producten de zichtbare symptomen van psoriasis bijna helemaal kunnen onderdrukken³. Na een maand tweemaal per dag smeren merkten de deelnemers van het onderzoek dat de hydratatie van hun huid toenam en de schilfering afnam. De producten zijn verkrijgbaar met verschillende concentraties ureum.
In het geval van psoriasis kun je het beste kiezen voor 10 procent ureum. Vanaf dit percentage hebben producten een keratolitisch effect: de hoornhuid verweekt, wat schilfering en verdroging van de huid tegengaat.
Bronnen
[1] Over Psoriasis, psoriasis.nl
[2] Informatie over de huid, Eucerin.nl
[3] Jung, K.A., Buck, B., Neufang, G., et al. (2015). A multifunctional moisturizing repair body lotion improves subjective and objective symptons of patients suffering from mild to moderate psoriasis: Results of a 4-week-treatment in vivo study. Journal of the American Academy of Dermatology, 72(5), AB222.