Niet alleen tieners krijgen acne. Hoewel onzuiverheden wel het meest voorkomen tijdens de puberteit, kunnen zelfs baby’s hier last van krijgen. En sommige mensen krijgen pas acne als ze volwassen zijn.
Soms wordt acne benoemd op basis van de leeftijd waarop het zich voordoet: babyacne, jeugdpuistjes, volwassenenacne, enzovoort. Andere manieren om acne omschrijven is op basis van hoe hevig de symptomen zijn (zoals Acne Conglobata) of op basis van de externe oorzaken die de onzuiverheden kunnen hebben aangewakkerd (zoals cosmetische acne). Dit artikel bespreekt alle manieren waarop acne kan worden ingedeeld en zet de namen, waarschijnlijke boosdoeners en symptomen van elke soort acne uiteen.
We gebruiken termen als comedonen, papels en pustels om de verschillende soorten acne te omschrijven. Ben je nog niet bekend met de verschillen hiertussen? Lees dan ook ‘De acnegevoelige huid in het algemeen’.
Voor meer informatie over hoe onzuiverheden en acne precies ontstaan, lees je verder in ‘Het ontstaan van acne’ en ‘De oorzaken en triggers van acne’. Voor meer informatie over huidverzorging, lees verder in ‘De ideale huidverzorgingsproducten en –routine voor de acnegevoelige huid’ en ‘Acnemedicatie en veel voorkomende behandelingen’.
Dit artikel kan duidelijkheid geven over welke soort acne jij hebt. Heb je na het lezen nog twijfels? Raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan informatie en persoonlijk advies bieden.
Onze hormonen gedragen zich in elke levensfase anders. De interne oorzaak van acne is meestal hormonaal. Dit betekent dat acne afhankelijk is van onze leeftijd. Lees verder in ‘Acne en hormonen’ voor meer informatie over het verband hiertussen.
Acne komt het meeste voor tijdens hormoonfluctuaties en wordt grofweg ingedeeld in vier verschillende leeftijdsafhankelijke soorten:
ACNE NEONATUM
Beter bekend als neonatale acne of babyacne
Wanneer treedt het op?
Bij ongeveer 20 procent van de pasgeboren baby’s. Jongetjes hebben vier keer meer kans op babyacne dan meisjes.
Waar treedt het op?
Meestal op de wangen. Soms ook op het voorhoofd en de kin.
Symptomen
Meestal gesloten comedonen. Soms open comedonen, papels en pustels.
Kan het leiden tot littekenvorming?
Dit is onwaarschijnlijk.
ACNE INFANTUM
Beter bekend als peuteracne, acne infantilis, infantiele acne, acne juvenilis
Wanneer treedt het op?
Tussen de drie en twaalf maanden. Jongetjes krijgen dit vaker dan meisjes.
Waar treedt het op?
Op het gezicht, met name de wangen.
Symptomen
Meestal enkele comedonen naast elkaar of losse papers of pustels.
Kan het leiden tot littekenvorming?
Ja, maar alleen in zeldzame gevallen.
ACNE VURGARIS
Beter bekend als tieneracne, puberteitsacne, normale acne, acne simplex of jeugdpuistjes.
Wanneer treedt het op?
Tijdens de puberteit (meestal tussen de 15 en 18 jaar). 70-95 procent van de adolescenten wordt in zekere mate getroffen door acne *1
Waar treedt het op?
Op het gezicht en bovenlichaam.
Symptomen
Acne Vulgaris varieert in hevigheid van lichte acne (Acne Comedonica) en middelmatig tot soms hevige acne (Acne Papulopustulosa) tot zware acne (Acne Conglobata).
Kan het leiden tot littekenvorming?
Tussen de 2 en 7 procent van de patiënten met zware acne houdt hier littekenvorming aan over.1
ACNE TARDA
Beter bekend als volwassenenacne, late acne.
Wanneer treedt het op?
Bij volwassenen (vanaf het 25ste levensjaar)
Bij 20 tot 40 procent van de mensen begint of houdt acne aan tot na de leeftijd van 24.
Acne tarda is de meest voorkomende huidaandoening in geïndustrialiseerde landen.
Komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen omdat het kan worden aangewakkerd door stress en hormoonfluctuaties tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze.
Waar treedt het op?
Op het gezicht (met name op de kin en kaak), nek en bovenlichaam.
Symptomen
Acne Tarda varieert in hevigheid van lichte acne (Acne Comedonica) en middelmatig tot soms hevige acne (Acne Papulopustulosa) tot zware acne (Acne Conglobata).
Kan het leiden tot littekenvorming?
Ja
Voor meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandelopties voor deze vorm van acne, lees verder in ‘Acne Tarda’.
*1 C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750