Wat is Keratosis Pilaris?
Keratosis Pilaris (ook bekend als Keratosis Follicularis, Lichen Pilaris en Folliculaire Keratosis) is een niet-besmettelijke huidaandoening.
Overmatige productie van keratine verstopt de haarfollikels en er ontstaan kleine rode bultjes op de huid. Hierdoor verdikt de huid, vooral op de bovenarmen en dijen maar ook op de billen en het gezicht. Kleine puistjes ontstaan en de huid voelt ruw en oneffen – vandaar dat Keratosis Pilaris vaak ‘anservel’ (anser = gans) wordt genoemd.
De bultjes (keratosis) ter grootte van een speldeknop zijn onschadelijk en doen meestal geen pijn. Wel kunnen ze jeuken en regelmatig, agressief krabben kan leiden tot ontsteking. Wanneer de symptomen optreden op zichtbare delen van het lichaam, kan Keratosis Pilaris problemen met het zelfvertrouwen opleveren en wat begint als een cosmetisch probleem wordt zo een psychologisch probleem.
Droge huid is in het bijzonder gevoelig voor ‘anservel’. De symptomen van Keratosis Pilaris worden bij lage luchtvochtigheid erger (bv. in de winter) en lichter bij een hogere vochtigheidsgraad (bv in de zomer). Keratosis Pilaris wordt ook geassocieerd met bepaalde allergieën en Atopische Dermatitis.
Het betreft een genetische aandoening die vooral jonge mensen treft: de eerste symptomen van Keratosis Pilaris ontstaan meestal in de jeugd en komen heel vaak voor bij pubers. Anservel kan opklaren naarmate men ouder wordt, of het komt steeds terug.
Helaas zijn er geen bekende manieren om er permanent van af te komen, maar de symptomen kunnen worden verzacht door een regelmatige huidverzorging met de juiste oliën, peelings en huidcrèmes.